2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

BalticSeaDocs filmas arī Jēkabpilī (FOTO, VIDEO)

BalticSeaDocs filmas arī Jēkabpilī (FOTO, VIDEO)

No 2. līdz 6. septembrim notiks Nacionālā Kino centra organizētais 19. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (BalticSeaDocs) – šogad ar devīzi “BŪT vai BŪT”. Jau desmito gadu foruma ietvaros kino cienītājiem būs iespēja noskatīties starptautisku atzinību guvušas dokumentālās filmas. Tās tiks demonstrētas ne tikai Rīgā, bet arī septiņās vietās Latvijas reģionos – Cēsīs, Liepājā, Rēzeknē, Rojā, Valmierā, Ventspilī un arī Jēkabpilī.

 

KaDraugiAtnakamWeComeAsFriends1

2. septembrī plkst. 18.00, atklājot 19. Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu, Kino Mītnē Jēkabpils tautas nama Lielajā zālē tiks demonstrēta režisora Hūberta Zaupera filmu „Kā draugi atnākam”. Tā ir 21. gs. odiseja – galvu reibinošs, zinātniskajai fantastikai līdzīgs ceļojums Āfrikas sirdī.


Sudānu, vienu no kontinenta lielākajām valstīm, kur senās civilizācijas pastāvējušas jau 3500 gadus p.m.ē., pārņēmusi cilvēcību iznīcinoša epidēmija – mūsdienu koloniālisms. ASV kinoakadēmijas Oskaram un virknei citu prestižu balvu nominētais austriešu režisors savā miniatūrajā, pašbūvētajā lidaparātā aizved skatītāju uz visnepieejamākajiem nostūriem, ļaujot iepazīt biedējošu, bet krāšņi fascinējošu pasauli.


Filmas garums – 110 minūtes
Režisors: Hūberts Zaupers (Hubert Sauper)
Izdevējvalsts, gads: Austrija/Francija, 2014
Treileris: https://vimeo.com/110539458
Mājas lapa: http://www.wecomeasfriends.com/eu/

 

Milestibas celamaize1

3. septembrī plkst. 18.00 demonstrēs filmu par bēgļiem „Mīlestības ceļamaize”. Šī dokumentālā filma ir kā personīgā dienasgrāmata, kas vērš robežu starp dzīvi, kas viņiem tika dota, un dzīvi, ko viņi izvēlējās.


Vilciens, kuru tautā dēvē par Nezvēru, ik dienas simtiem nelegālo bēgļu no kaimiņvalstīm ved cauri Meksikai uz ASV – izmisušie ļaudis devušies bīstamā ceļā, lai piepildītu sapni par cilvēka cienīgu dzīvi. Jau teju divdesmit gadus Lapatronas ciemata pašaizliedzīgās sievietes ik dienu gatavo pārtiku un dodas palīdzēt bēgļiem.


Filmas garums – 90 minūtes


Režisors: Arturo Gonzaless Vijasenjors (Arturo González Villaseñor)
Izdevējvalsts, gads: Meksika, 2014
Treileris: https://www.youtube.com/watch?v=3HnyyT8nLqw
Mājas lapa: http://llevatemisamores.com/eng/

 

CaksNorrisPretKomunismu1

Noslēdzot 19. Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu, Kino Mītnē Jēkabpils tautas nama Lielajā zālē 4. septembrī plkst. 18.00 izrādīs režisores Ilinkas Kelugerjanu filmu „Čaks Noriss pret komunismu”. Skatītājus sagaida detektīvfilmas cienīga izklaide, kas aizved nesenā pagātnē, kad cenzūras žņaugtā Austrumeiropa iepazinās ar nelegālajām videofilmām.


Astoņdesmitajos gados Rumānijā tūkstošiem Rietumu filmu izlauzās cauri dzelzs priekškaram, atverot logu uz brīvu pasauli tiem, kam pietika drosmes šīs filmas skatīties. Zemfiras kunga vadītais VHS kasešu melnais tirgus veicināja politiskās pārmaiņas, bet bezbailīga filmu tulkotāja ļāva iepazīt kino brīnumu visai valstij un kļuva par savdabīgu atmodas balsi.


Filmas garums – 83 minūtes
Režisore: Ilinka Kelugerjanu (Ilinca Calugareanu)
Izdevējvalsts, gads: Lielbritānija/Rumānija/Vācija, 2014
Treileris: https://www.youtube.com/watch?v=WhZY0gjjRkc
Mājas lapa: http://www.chucknorrisvscommunism.co.uk/

 

kinomitne

Visas trīs filmas Kinomīnē skatāmas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviski. Tāpat visas filmas iesakām apmeklētājiem, kas vecāki par 12 gadiem.

 

Biļetes iegādājamas iepriekšpārdošanā un pirms seansa Tautas nama kasē, to cena ir 2,- €.


Skolēni, studenti, pensionāri un kino profesionāļi filmas var noskatīties bez maksas, brīvbiļetes varēs saņemt Tautas nama kasē un Jēkabpils Kultūras pārvaldē.


Forumu organizē: Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Radošā Eiropa Media biroju un European Documentary Network.

 

Santa Vucāne,

Jēkabpils pilsētas pašvaldības

Kultūras pārvaldes

Projektu koordinatore

Plakats regioni 500x700 druka

 

Atstājiet komentāru